Flexibele kraamzorg

Wij steunen Kika

Ook kraamzorg is een feestje!

Kraamzorg voor iedereen

Evaluaties van clienten

"Wij zijn ontzettend tevreden over de kraamverzorgenden. Zij gaven veel rust en zelfvertrouwen rondom de borstvoeding."

"Erg tevreden, vriendelijk personeel!!"

"Wij waren heel erg blij met de zorg van onze kraamverzorgende, ze is erg prettig in de omgang en geeft je het gevoel dat niets teveel gevraagd is en dat ze helemaal voor je klaar staat. Ze deed steeds meer dan ze hoefde te doen en was bereid langer te blijven toen dat nodig was. Kortom een top kraamverzorgende."

"Ik ben zeer tevreden met de hulp die ik kreeg en ook vriendelijke medewerkers. Kortom, prima service."

"Ik ben zeer tevreden over de kraamzorg. Hele aardige en behulpzame kraamverzorgende. Heel flexibel en goed met de baby. Sluit mijn kraamperiode met een zekerheid in mijn moederschap door de verkregen hulp en info."

"Ik heb veel geleerd en ben heel tevreden met de zorg."

"De kraamperiode was uitstekend bevallen en wat zou ik graag willen dat jullie nog een week kwamen."

KraamtijdKraamtijdKraamtijd

Waarborg kwaliteit

Borstvoeding
Kwaliteit Kwaliteit

Werken bij ACK Zorgmaat?

Calibris

Flexibele kraamzorg

Elke baby is uniek, geen bevalling is gelijk. Precies daarom bieden wij u flexibele kraamzorg. Tijdens het intakegesprek spreken we samen de voorlopige indicatie voor het aantal zorguren af.

Uw persoonlijke omstandigheden spelen daarbij een belangrijke rol. Per dag kunnen meer of minder uren worden afgesproken. Volgens het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) kunt u in ieder geval gebruik maken van 49 zorguren. Het aantal uren dat de kraamverzorgende bij u is, varieert van minimaal drie tot maximaal acht aaneengesloten uren.

Het maximale aantal dagen dat u kraamzorg kunt ontvangen is tien. De dag van de geboorte telt als de eerste dag. Een afschrift en uitleg van de indicatiestelling ontvangt u van onze medewerker met wie u het intakegesprek heeft gevoerd of via de post. Dit afschrift is in feite de zorggarantie voor uw kraamperiode.

Direct na de bevalling wordt in overleg met U het definitieve aantal zorguren vastgesteld. Tijdens de kraamperiode vindt wanneer nodig een herindicatie plaats. In alle gevallen gaan wij uit van een periode van maximaal acht tot  tien aaneengesloten dagen, waarin u geleidelijk aan de werkzaamheden van de kraamverzorgende weer zelf overneemt. Zo kunt u in alle rust wennen aan de nieuwe situatie.

Het intakegesprek

Of u nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, in beide gevallen kunt u van onze kraamzorgorganisatie gebruik maken. Vanaf zes tot vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum nemen wij contact met u op om een afspraak te maken voor het intakegesprek.

Voor dat intakegesprek komt een van onze medewerkers bij voorkeur bij u op bezoek. Onze medewerker informeert u dan nog specifieker over de inhoud van de kraamzorg en samen met u wordt de voorlopige urenindicatie voor de kraamperiode vastgesteld. U krijgt ook alle gelegenheid om uw vragen te stellen. Zo weten we over en weer wat we van elkaar kunnen verwachten. En zo kunt u de kraamtijd met een gerust hart tegemoet zien.

Persoonlijk zorgplan

De persoonlijke bijzonderheden rond de zorgverlening en de afspraken die worden gemaakt tussen uw gezin, de verloskundige en de kraamverzorgende worden door laatstgenoemde genoteerd in uw persoonlijke zorgplan. Dagelijks is er overleg tussen u en de kraamverzorgende over de manier waarop de zorgverlening wordt uitgevoerd. Uw persoonlijke zorgplan helpt onze medewerkers zoveel mogelijk aandacht te schenken aan de wensen en behoeften die in uw gezin leven. Dat doen zij namelijk graag.

Groeigidsen

In Amsterdam werken verloskundigen, kraambureaus, jeugdgezondheidszorg, welzijnsinstellingen en Bureau Jeugdzorg samen in het Ouder- en Kindcentrum (OKC). ACK-Zorgmaat Kraamzorg is aangesloten bij het OKC.

De groeigids-serie waarmee wij werken, waaronder de "Groeigids Kraam" en de "Groeigids Borst", wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam.

Vlekkeloze zorg

Goede samenwerking met uw verloskundige is essentieel voor een kwalitatief goede kraamzorg. De kraamverzorgende overlegt daarom nauwkeurig met uw verloskundige om de zorg helemaal op u te kunnen afstemmen.

Veel van onze kraamverzorgenden hebben zelf kinderen en zij combineren de zorg voor hun eigen gezin met de zorg voor u. De meesten van hen werken parttime, waardoor wisselingen in de kraamtijd niet altijd te voorkomen zijn. Wisselingen kunnen overigens ook het gevolg zijn van CAO-regels en wettelijke bepalingen, zoals het werktijdenbesluit. Maar omdat alle kraamverzorgenden volgens dezelfde richtlijnen en protocollen werken, verloopt een eventuele wisseling vlekkeloos.

Gewoonlijk krijgt u acht dagen kraamzorg. Maar vinden de verloskundige en de kraamverzorgende het niet verantwoord om de kraamzorg na acht dagen af te sluiten, dan is zorg mogelijk tot en met de tiende dag na de geboorte. Als u een of meerdere dagen in het ziekenhuis moet blijven, ontvangt u aansluitend kraamzorg thuis tot en met de tiende dag na de bevalling. Verblijft u met uw baby langer dan tien dagen in het ziekenhuis, dan bestaat de mogelijkheid tot uitgestelde kraamzorg.

Het aantal uren kraamzorg dat wordt vergoed per verzekeraar verschilt. Niet alle verzekeraars vergoeden kraamzorg na tien dagen. Kijkt u vooraf uw polisvoorwaarden hierop na of neem contact op met onze administratie. Onze medewerkers kunnen u alles vertellen over de voorwaarden.

Werkzaamheden kraamverzorgster

De kraamverzorgende verleent zelfstandig de daadwerkelijke zorg in huis. Dankzij haar opleiding, bijscholing en ervaring is zij deskundig op haar vakgebied. Haar zorg omvat onder meer de controle van het lichamelijk welzijn van u en van uw baby. Zij ondersteunt bij de voedingen en ze geeft informatie over de verzorging van uzelf en de baby. Het babybad, het verschonen van uw bed en het bedje van de baby zijn vaste taken van de kraamverzorgende. Ook naar het schoonhouden van het sanitair hoeft u niet om te kijken, dat doet de kraamverzorgende voor u.

Afhankelijk van de geïndiceerde uren wordt de zorg uitgebreid vanwege een specifieke hulpvraag. Dit kan zijn omdat er een complicatie is bij de bevalling of tijdens het kraambed, of omdat er ondersteuning nodig is bij de gezinsverzorging (de zorg voor peuters of kleuters). In sommige gevallen moet ook huishoudelijke ondersteuning (normale huishoudelijke taken) worden geboden.

We kunnen niet anders dan melden dat uitgebreide huishoudelijke of gezinsverzorgende ondersteuning niet tot ons werkveld behoren. We kunnen ook niet anders dan de puntjes op de i te zetten van alles wat bijdraagt aan een fantastische kraamperiode. De kraamverzorgende omringt u met allerlei goede zorgen, veiligheid, privacy en warmte. U kunt erop rekenen dat u en uw gezin in de watten worden gelegd!

Wat als het niet klikt?

De kraamverzorgenden zijn door hun jarenlange ervaring gewend om zich aan allerlei verschillende situaties aan te passen. Ze zijn erin gespecialiseerd om zich te schikken naar uw wensen.

Toch kan het voorkomen dat het tussen u en de kraamverzorgende niet klikt. Bespreekt u dit dan gerust met de kraamverzorgende. Het kan zijn dat zo’n gesprek al meteen de ‘kou uit de lucht’ neemt. Maar soms is het nodig dat ze regelt dat een collega haar werk overneemt. Mocht u het zelf niet met de kraamverzorgende kunnen bespreken, neemt u dan contact op met de planning van ACK-Zorgmaat. U kunt er in ieder geval op vertrouwen dat al onze medewerkers één gezamenlijk doel hebben: u een heerlijke kraamtijd te bezorgen.